River Soar
Pedestrian and Cycle Bridge Design





— Crossing to Compliment the Leicester Space Centre —

Site Location & Dynamics.

Design Drivers.


            The design of the bridge proposes no single iconic element such as a mast or arch that would dominate the site, but rather a light elegant design that respects the retained brick water tower. The elevation is made up of repeating elements, all of exactly the same length that twist gradually to form a sine wave profile for the bridge. Each element on the outer balustrade gives the effect of a changing magnetic field. The pier structure helps to relieve load at the West Abutment, reducing the required foundation, and thus reducing the impact on the existing tree roots.


Concept.


Plan.


Elevation.

Elements.
Section.


View from River.


View from Park.


Organisation + [Credits]
    Ramboll Group, [Ramboll]

Role + [Team Size]
    Design Lead, [6]

Date + [Duration of Involvement]
    2010, [2 months]

Client + [Project Location]
    Leicester Regeneration Company, [Leicester, UK]

Status + [Project Type]
    Competition, [Design Concept]

Brief + [Challenge]
    Crossing that Realises the Serenity of its Site,
[Complimenting Location’s History and Future]



Home    Next ︎︎︎


Mark